Блог за щори Demag.bg

Как да изберем най-подходящите щори?

Нанасяте последните щрихи на мечтания дом. Търсите оптимално решение за прозорците в офиса. Или просто искате да промените облика на помещението, без това да ви коства генерални промени.

Щорите са това, което може да отговори на вашите търсения.

Предлаганите на пазара модели ви изглеждат от една страна безкрайно много, а от друга страна неразбираеми като функционалност. За да сте сигурни, че сте направили правилен избор, е необходимо да си отговорите на няколко въпроса.

Как да изберете най – подходящите щори?

Преди да изберете на най – подходящите щори за Вашите прозорци е необходимо да отговорите на няколко въпроса.

Дали търся щори за вътрешен или щори за външен монтаж?

Вътрешните щори, освен с основната си характеристика – слънцезащита, съчетават в себе си и възможността да за интериорни решения от най – малкия прозорец, през големите витринни прозорци, до прозорците с нестандартни – кръгли, триъгълни и трапецовидни форми.
Външните щори не са просто най – надеждното средство за слънцезащита, но те осигуряват и отлична термоизолация, като същевременно защитават дома ви от посегателства.

С какъв бюджет разполагам?

Въпреки, че това не би трябвало да е от решаващо значение за избора Ви, сумата отделена за закупуване на щори е важна. Не във всеки случай по – ниската цена на самите щори, означава по ниска крайна цена за завършен интериорен вид за прозорците Ви.

За какво помещение търся щори?Колко светлина да пропускат в помещението? Колко светлина да пропускат в помещението?

Колко светлина да пропускат в помещението?

Каква степен на термоизолация и шумоизолация искам да постигна?

Каква степен на термоизолация и шумоизолация искам да постигна?

Искам ли щората да има възможност за управление и ел. мотор?

Желая ли да управлявам щорите през мобилно устройство?

Ще комбинирам ли щората със завеси, или това ще е последен акцент върху прозорците?

Хоризонталните щори са с относително ниска крайна цена, но в повечето случаи не постигате завършен интериор с тях, в същото време са подходящи за всякакви помещения, дори с по-висока влажност. Могат да се изработят със специфична перфорация на ламелите, така че до голяма степен да спрат преминаването на слънчеви лъчи в помещението.

Хоризонтални щори

Макси щори, монтирани в светлия отвор на прозорците, са по-елегантната алтернатива на хоризонталните щори.

Макси щори

Руло щорите придават завършен вид на интериора и в същото време не отнемат от пространството на помещението Ви. С възможността да поръчате фото щора, изцяло по ваш проект, може да подчертаете индивидуалността на помещението. Руло щорите могат да бъдат управлявани с ел. мотор с бутон или дистанционно, или през мобилно устройство. Има модел, който се монтира без пробиване на дограмата.

Ден и нощ щорите предлагат всички функционалности на руло щорите, като добавят възможността за контролирате преминаващите слънчеви лъчи и в същото време пропускат достатъчно светлина в помещението.

С избор на вертикални щори имате възможност да покриете прозорци с големи гранични размери. Като тук има модели, които изцяло могат да заместят пердето като визия и в същото време да получите щора с всичките й характеристики. Вертикалните фото щори могат да внесат в помещението индивидуалния Ви почерк. Вертикалните щори могат да бъдат управлявани с ел. мотор с дистанционно.

Вертикални щори

Плисе щорите, с богатия избор на платове с различни характеристики, съчетават в себе си елегантност и възможност за енергийна ефективност. Плисе щорите могат да бъдат управлявани с ел. мотор с бутон или дистанционно. С избор на допълнителна рамка, плисе щорите могат да бъдат монтирани без да се налага да пробивате дограмата.

Римските щори са същевременно компактни и в същото време алтернатива на завесите, които не отнемат от пространството в помещението. Римските щори могат да бъдат управлявани с ел. мотор с бутон или дистанционно. С избор на допълнителен профил, римските щори могат да бъдат монтирани без да се налага да пробивате дограмата.

Изборът на щори от естествени материали, каквито са дървените хоризонтални щори и бамбукови щори, придава на всеки дом уют. В същото време дървените хоризонтални щори дават възможност да контролирате достъпа на слънчеви лъчи и светлина с висока прецизност.

Дървени хоризонтални щори

В търсенето на подходящите щори е хубаво да се отдели подобаващо внимание на външните щори. Външните щори са не само най-надеждното средство за защита от слънце и любопитни погледи, те осигуряват отлична термоизолация на помещенията – предпазват от летните горещини и зимния студ и не на последно място защитават от посегателства. Могат да бъдат автоматизирани, за да се управляват с ел. мотор с бутон, или дистанционно, или през мобилно устройство.

Външни ролетни щори

Външните ролетни щори са много важни за енергийната ефективност на сградите – намаляват разходите за климатизация през лятото и отопление през зимата, подобряват топлоизолацията на прозорците с до 30%, в същото време спират шума и контролират светлината и видимостта в помещението

Външно хоризонталните щори имат предимството, че засенчват, без да затъмняват напълно. Функционалност, характерна за ламелните щори, която външните ролетни щори нямат, но за сметка на това външно хоризонталните щори нямат толкова добри термоизолационни свойства.

Външни хоризонтални щори, модел Z90

Ако съумеем да си отговорим на повечето въпроси, то изборът на подходящите щори сред голямото разнообразие от модели не би ни изглеждал така труден.

Как да поправим щорите сами – решение на 5-те най-чести проблема

Как да поправим щорите сами – решение на 5-те най-чести проблема ?Съвременните щори са проектирани и изработени от детайли, които са здрави и можете безпроблемно да ги ползваме в продължение на години. Все пак не е невъзможно щората да се счупи и в този случай възможностите са две – да се обърнем към оторизирано лице от фирмата производител, което да посети дома ни и да поправи щората или сами да се справим с проблема, като сменим дефектиралата част. Това не е толкова трудно, а пести и време, защото не е нужно да се освободим от работа, за да чакаме техник.

Поправката на щори у дома- възможна и лесна

Всичко, което трябва да направим, е да намерим и поръчаме износената част в секцията за резервни части и след това да я заменим.

Повреда на монтажните планки или конзоли

Управление на руло щори модел Елеганс

Всеки път, когато сваляме щората от прозореца има малък риск част от механизма да се повреди. Ако при демонтажа приложим твърде много сила вероятността да увредим PVC компонентите е голяма. Решението? В зависимост от това коя част от механизма е била повредена, закупуване и замяна на този елемент с нова. В нашия магазин можете да закупите механизми за всички щори. Ще ги намерите в секцията резервни части.

Повреда на управлението на щората

Хоризонтални щори с ръчно управление

Механизмите за ръчно управление на щори – пръчки или синджири, използваме по няколко пъти на ден, за да спускаме и прибираме щорите или да регулираме светлината. Пръчката за управление е изработена от PVC и колкото по-дълга е, толкова по-лесно може да се счупи. Ако прозорецът се хлопне от течение също може да захване и увреди свободно висящите управления. Най-често този вид повреда се появява в следствие на прекомерен натиск или опън на управлението. Решението? Закупуване и подмяна на монтажни куки за нови.

Управление за хоризонтални щори

Повреда на тежестите при вертикалните щори

Ако ползвате вертикални щори, то със сигурност знаете, че „ушичките“ на тежестите, които държат плата изпънат често се чупят. Изложен продължително на слънце, материалът, от който са направени старее и става чуплив. Идва момент, в който при удар в стената или демонтаж на плата за почистване, те просто се чупя. Решението е просто и лесно – поръчате ги и ги подменяте. Отнема минути.

Смяна на тежести на вертикална щора

Счупен държач за плата на вертикалните щори

Смяна на плат за вертикални щори

Става дума белите пластмасови закачалки, които са нанизани в плата на вертикалните щори и служат да закачим плата към релсата. Най-често ги пречупваме като отваряме прозореца, без да сме прибрали щората. Сменят се много лесно – просто изваждате повредения държач и на негово място поставяте новия.

Планка за странично водене за хоризонтални, макси и руло щори

Планка за странично водене

Планките, с помощта на които фиксираме щората към прозореца, не дефектират толкова често, но пък често губим малките им детайли, когато демонтираме щорите за почистване и пак се налага да ги набавяме. Решението е просто – броим колко са нужни и поръчаме.

Това са 5-те най-чести проблема, които пречат на правилното функциониране на щорите. Всички тях можем лесно да отстраним сами, за да се наслаждаваме отново на комфорта от употребата на продуктите.

Какъв цвят да изберем за щорите?

Проектирайки обзавеждане на нов дом или ремонт, да изберем цветовите решения е и едно от първите неща, които правим.

Щори ден и нощ, цвят зелен

„Искам апартаментът да бъде в бяло и сиво“ е едно от първите неща, с които сме наясно, най-често повлияни от модните тенденции на сезона или обновения дом на наши близки.
Цветовете играят голяма роля в жизненото пространство и оказват специфично въздействие върху обитателите, което е добре да вземем предвид, за да се чувстваме удобно в него. Те могат да бъдат както стимулиращи, така и успокояващи, да подпомагат концентрацията или да придават спокойствие.

Цветовете могат напълно да променят възприятията ни за пространството и изборът им съвсем не е само естетически.

Щори ден и нощ, цвят бял

Цветът на щорите осигурява специална атмосфера във всяка стая. Светлите тонове отразяват светлината и уголемяват пространството, а тъмните – точно обратното. Ярките нюанси като оранжево имат ободряващ ефект и внасят свежест в дома.


Студените и тъмните нюанси трябва да се използват само умерено и разумно. Те могат да създадат студено и отблъскващо впечатление, но и интересни контрасти. Това важи особено за тъмно синьо или наситено кафяво.

Бял цвят

Белият цвят е неутрален и универсално приложим. Той създава усещане за чистота, невинност, съвършенство и оптически простор и следва да го използваме в помещения, където естествената светлина е недостатъчна, защото я отразява. Този цвят освен това подсилва влиянието на другите цветове.

Руло щори, цвят бял

Белите прозоречни покрития пречупват светлината и предотвратяват нагряването. С него можем да засенчим всяко помещение. Белите щори са подходящи, когато стените са в друг цвят, защото бялата щора върху бял прозорец на бяла стена изглежда скучно и дори стерилно. Ако ще съчетаем щорите със завеси, които са в друг цвят – може, иначе – не. Трябва внимателно да изберем материала за бели щори и той да е лесен за почистване – алуминий, дърво или висок клас текстил с добра обработка срещу задържане на прах и замърсявания, тъй като и най-малкото петно се вижда отдалеч на белия цвят.

Черен цвят

Все по-често присъства в интериора и дори в декорацията за прозорци. Смело интериорно решение, което трябва да се взема внимателно, тъй като сам по себе си е много драматичен и има свойството да привлича вниманието.

Вертикални щори, цвят черен

Свързваме го с както траура, края, страха и тъмнината, така и с елегантността и строгата красота. Въздейства силно и по-скоро депресивно, затова се използва главно като допълнителен цвят, за акцент на отделни детайли. Черното визуално смалява пространството. На прозорците привлича слънцето и поглъща светлината, като се нагрява значително. Откажете се от черното ако помещението е недостатъчно осветено, малко или с малък прозорец. Съветът ни за него е – ако ползвайте го за щори само ако много го искате и добре дозирано, за да артистично, а не апокалиптично.

Сив цвят

Най-популярният неутрален цвят в последните години – ненатрапчив и създава усещане за сигурност и стабилност. Макар някои хора го намират за безличен и скучен, всъщност го свързваме с високите технологии и напредъка. Интересен е фактът, че сивият цвят не оказва абсолютно никакво въздействие върху човешката психика. Една от причините сивото да измести бежовото от интериора в последните години е способността му да се съчетава с всеки друг цвят, включително с най-ярките, като при това не е така контрастен като белия или мрачен като черния цвят.

Щори ден и нощ, цвят сив

Сивото, особено в нюансите металик пречупва слънчевата светлина и предотвратява нагряването но прозорците, а през тях и целите помещения. Не случайно водещите производители разработват колекции с текстили, които отвътре са в различни цветове, но отвън са бели или сиви. Тези платове остават недооценени от българските клиенти, най-вече заради неразбирането на ползите от тях. Двуцветните текстили осигуряват топлинен комфорт, като предотвратяват на прекомерното нагряване и допринасят за по-добрата визия при поглед отвън. Ако живеете в къща не искате всички прозорци да са в различен цвят не е нужно да обезличите всички прозорци като сложите бели щори, за да са еднакви. Вече може да бъдат еднакви само отвън, а вътре – каквито изберете.

Вертикални щори – композиция в сиво

Вярно е, че сам по себе си сивият цвят не е много интересен, но в комбинация с други цветове изглежда много хубаво. Перфектно пасва например със светлозеления, червения или розовия цвят. Идеално акцентира с ярките цветове за интериор, като при това не е така контрастен като белия или мрачен като черния цвят.

Червен цвят

Хоризонтални щори в червен цвят

Червеният е цветът на любовта, страстта и романтиката, но също гнева, физическата сила и кръвта. Стимулира физична активност и загрява човешкия организъм. Наситените нюанси на червения са много разсейващи и могат да предизвикат агресивно поведение. Червеното винаги изглежда по-близо, отколкото е в действителност и забелязваме първо него, влизайки в стаята, дори ако е в дъното. То активира обмяната на веществата, възбужда апетита и стимулира комуникацията . Не случайно присъства в декорацията на ресторанти и гостилници. Червеният цвят е агресивен и силно изразителен, затова не трябва да доминира в интериора, да е цвят за допълнение и добре дозиран акцент. Главното правило е колкото по наситен е нюансът толкова по-малко трябва да присъства в интериора.

Оранжев цвят

Оранжевото има ободряващ ефект, внасят свежа енергия, стимулира комуникацията и апетита, затова е подходящ за холове, трапезарии или кухни. Ефект, който се засилва при попадане на слънчевата светлина върху цвета. Затова трябва да внимаваме с твърде наситените нюанси на оранжевия цвят, които при някои хора могат да предизвикат неприятно чувство на заплаха.

Оранжеви руло щори

Жълт цвят

Този оптимистичен цвят символизира слънцето и разума. Цветът насърчава творческите процеси, стимулира креативността и ефективността в работата.

Плисе щори, цвят жълт

Много подходящ е в офиса, в кабинета, в детската стая, в класната стая и занималнята. Оптически разширява пространството, затова се използва за освежаване на тъмни помещения и коридори. Жълтият цвят стимулира доброто настроение и апетита. Затова намира своето приложение и в кухнята и трапезарията.

Плисе щори, цвят жълт

Кафяв цвят

Асоциираме го с непринуденост, защото се среща в природата. Предизвиква усещане за , уют, комфорт. Това е цветът на земята, глината, дървото. Този цвят свързваме със стабилност, твърдост и надеждност.

Дървени хоризонтални щори

При смесването на кремаво и кафяво получаваме един от най-често използваните цветове в интериора – бежов.

Щори ден и нощ, цвят бежов

Хората, които се чувстват несигурни в избора на цвят, предпочитат да изберат неутрален, който е съчетаем с всичко и сам по себе си е ненатрапчив, днес не е много модерен, но и след няколко години няма да е много демоде.

Син цвят

Асоциираме го с водата или с небето. Това е цветът на спокойствието, отмората, душевния мир, съзерцанието, но и на тъгата и студа. След всичко казано естествено е най-често да го срещаме в спалните.

Вертикални щори в син цвят

Синият цвят е най-студен от всички цветове, притежава свойството да разширява визуално пространството. Светлите му тонове са подходящи за банята. Ако го ползваме в стаите – той трябва да е в умерени количества, за да не изглежда помещението като басейн.

Сини римски щори

Тъмните наситени нюанси на синьото са подходящи за акцент в работния ни кабинет, за да се настроим на делова вълна, без да прекаляваме с него, защото може да въздейства неприятелски или странно. Всичко, което казахме за синьото го прави подходящ цвят за щори, които са контрастен акцент в интериора.

Ако скоро ще обзавеждате дом или офис, не подминавайте синьото и зеленото. Според PANTONE синята и зелената гама ще доминират през 2020 година в модата и интериора.

Зелен цвят

Природа, свежест, пробуждане, растеж, хармония – това символизира зеленият цвят.

Руло щори модел Стандарт, цвят зелен

Той въздейства благоприятно на психиката и успокоява, което го прави отличен избор за спални, бани, спа зони, защото елиминира стреса. Повишава умствената активност и помага на концентрацията, затова е подходящ за кабинета така и детската стая.

Руло щори, цвят зелен

Зеленото притъпява възприятието на заобикалящата ни среда, което го прави подходящ за шумни места. Може да го комбинираме с топли цветове като оранжев, червен и кафяв.

Лилав цвят

Щори ден и нощ, цвят лилав

Виолетовите цветове се получават като смес на червения и синия цвят. Предизвикват чувство на сериозност. Тъмните тонове на цвета свързваме с екстравагантността и изкусителността, но и с мистичността. По –добре в чисти тонове да го използваме в малки количества. Лилавите цветове се ефектен контраст към зелено – жълтите и жълтите цветове в интериора.

Руло щори в различни цветове

Всеки цвят има много различни нюанси и тонове, които всеки един човек възприема по своему. За това решаващи при избора се явяват личните усещания и предпочитания, умелото съчетаване на цветовете, за да се впишат щорите хармонично в цялостната концепция на интериора. Когато говорим за щори, важно е да вземем предвид изложението, размера на прозореца, близостта на други сгради, за да постигнем желания ефект. И не е нужно да правим този избор сами – винаги можем да се обърнем за съвет към професионалист.

Какви щори да изберем за кухнята?

Проектирате кухнята на мечтите си и трябва да помислите за всичко – подове, мебели, уреди, интериорен текстил, а не знаете откъде да започнете.

Съвети и идеи за декориране на прозорците в кухнята

Започнете с отговор на най-важния въпрос – попада ли прозорецът в зоната на пръскане, т.е. в близост до мивката и печката, където влиза в директен контакт с пръски от вода, мазнина, храна и въздействие на изпарения.

В белите кухни, модерни днес, подходящо декорираните прозорци са чудесен акцент. Ако искате да добавите ярък цвят в интериора, защо това да не са щорите. Цветните акценти радват очите и създават настроение, но имат досадния недостатък бързо да омръзват, затова е практично за такива да ползвате неща, които лесно и можете смените на приемлива цена.

Изборът на щори за кухнята обикновено ни изправя пред дилемата дали да заложим на ефектен модел и да дадем превес на естетиката или да подходим практично и да изберем материал, който е издръжлив.

Щорите в кухнята са изложени на въздействието на изпарения, включително мазни, висока температура, затова прахът полепва по-плътно, отколкото в другите стаи, и с обичайните решения в кухнята може да не постигнем задоволителен резултат.

Грижа за щорите в кухнята

Добре е още при закупуването на щори за кухнята да помислим за по-късната им поддръжка. Ако в другите стаи почистваме щорите от време на време, кухнята е изложена на най-голямо количество мръсотия. Парата, димът, мазните петна или пръскането на храна са фактори, които трябва да вземем предвид.
Твърде честите и неподходящи грижи също значително влошават външния вид на щорите. Затова си струва да инвестираме в щори, които могат лесно да се мият, или такива с възможност за разглобяване и измиване. Това ще защити външния вид и цвета на щорите в бъдеще.

Римски щори

Изработени от плат, който често има високо съдържание на памук, римските щори са податливи на петна, затова ако мястото им е в зоната на пръскане трябва да се уверим, че конкретният модел позволява лесно да се сваля платът за пране.

римски щори в кухнята

Хоризонтални щори

Алуминиевите щори във всички разновидности са устойчиви на влага и здрави, а в голямото цветово разнообразие има избор и на неутрални, и на ярки цветове.

Руло щори

Ако стилът е модернистичен с изчистени линии, руло щорите във всичките им разновидности и модели са подходящ избор. Те са изработени от полиестер, който не задържа прах и зацапвания и лесно не почиства.

руло щори в кухнята

Щори ден и нощ

Може да ги използваме за декориране на кухненските прозорци, но не е препоръчително да се поставят в зоната пръскане.

щори ден и нощ в кухнята

Вертикални щори

Подходящи за кухнята щори от текстил полиестер. Вертикалните щори имат едно предимство – можем да сменим текстила сами. Независимо дали са похабени или просто искаме нов цвят – можем да поръчаме само ленти и да преобразим не само щората, а и стаята сами на ниска цена.

Плисе щори

Красиви и функционални щори, изработени от платове с високо качество, компактни и подходящи за малки прозорци, неограничена гъвкавост в контрола на светлината. Ако ги изберем – не правим компромис с нищо.

Цветът на щората е важен

По отношение на цвета на кухненските щори има далеч по-голяма свобода. Препоръчително и да следваме общите принципи за избор на цветове за размера и цвета на стаите. Щори със светли нюанси оптически разширяват пространството. За разлика от тях, контрастните и изразителни цветове могат да бъдат декоративен елемент и да добавят характер на кухнята.

Изборът на цветове зависи от индивидуалните предпочитания и цялостния интериор. Топлите цветове – червен, оранжев или жълт стимулират и добавят енергия, а студените син, лилав или зелен успокояват и освежават. Това са само общи насоки, а въображението е това, което ще превърне кухненските щори в съгласуван компонент в целия декор.
Закупуването на щори за толкова капризно помещение като кухнята е предизвикателство. Затова си струва да вземем предвид всички фактори и да да комбинираме естетиката с функционалността, така че продуктите да са красиви, функционални и практични в продължение на много години.

Кои са най-модерните щори за 2019 година – ето нашите предложения

Вътрешните щори се радват на постоянно нарастващ интерес и това се дължи най-вече на възможността да ги впишете в почти всеки интериор. Производителите ежегодно разнообразяват своите продукти и колекции. Многообразието може обаче да създаде проблеми при вземането на решения. Ако искате да декорирате своя дом, апартамент или офис в съответствие с модните тенденции – запознайте се с тях.

Кои са модерните цветове и модели щори, които доминират в интериорния дизайн през 2019 година?

Със сигурност те са топлите земни тонове, като: теракота и корал, тъмно червено, горчица от жълтата гама, както и кафяви нюанси – шоколад, лате кафе и карамел. Бежовите вътрешни щори, благодарение на неутралния цвят, перфектно хармонират с всеки интериор. Бялото и сивото продължават да присъстват, както самостоятелно, така и в различни комбинации.

Текстилните щори – модерни и през 2019 година

Що се отнася до видовете и моделите, категорично текстилните щори преобладават сред материалите и тази тенденция ще се задържи в следващите няколко години. Текстилът внася топлина и уют както в дневната и хола, така и в спалнята и детската стая. Платовете за щори са със специална обработка, която предотвратява задържането на прах и са по-доброто решение за декорация на прозорците за хора с алергии.

Те изглеждат страхотно самостоятелно, но почти всички щори биха могли да се съчетават и със завеси.

Лидер в предпочитанията на клиентите през 2019 г, а твърде вероятно и през 2020г. на българския пазар са щорите Ден и нощ във всичките им разновидности – с и без касета.

Други два вида вътрешни текстилни щори са модерни и избирани на по-платежоспособните пазари – плисе и римските щори.

Плисе щорите са продуктът за вътрешно засенчване с най-добри термоизолационни характеристики, а освен това са компактни, покриват широк спектър от нестандартни форми и дават възможност за гъвкави решения. Римските щори от друга страна са романтичното намигване сред щорите. Те придават мекота както на класическия, така и на модерния дизайн. От няколко години популярността на плисе и римските щори започна да расте и очакваме през следващите няколко сезон тази тенденция не само да се задържи, а и да нарасне.

Щорите от естествени материали – хит в декорацията за  прозорци през 2019 година

През 2019 г. най-модерните дневни или спални имат допълнения, изработени от естествени материали като бамбук и дърво. Щорите от бамбук, както и щорите от плат, имитиращи естествен бамбук чудесно се вписват в тази тенденция. Най-добрите вътрешни щори, изработени бамбук или имитация на бамбук, са изработените по мярка, т.е. направени по поръчка и съответстващи на размера на прозореца. Ценно предимство на бамбуковите щори е тяхната устойчивост на влага. Затова чести ги виждаме в спа зони и салони за красота.

Дървените щори, особено този с широки ламели и текстилни ленти, са перфектния избор за френски прозорци. Истинската им красота се разкрива на големи прозорци.

Автоматични щори – най-удобният избор на 2019 година

През 2019 г. ще наблюдаваме автоматизацията на индустрията на вътрешните ролетни щори. Електрическо управление, което до този момент беше характерно за външните щори, през следващите сезони ще се появи и с вътрешни щори от всякакъв тип.

Не само руло щорите се автоматизират. Електрическото управление навлиза във почти всички вътрешни щори – плисирани щори, вертикални и венециански щори. Тази интелигентна технология позволява по-голямо удобство в контрола на светлината, тъй като можете дистанционно, като използвате дистанционно управление или дори мобилно приложение, да определите кога и как да покриете прозореца.

Електрическите щори също са по-безопасни от стандартните, тъй като те нямат корди и синджири, характерна за класическите щори, и по този начин не представляват опасност за децата, които ги използват или живеят в дома за животни.

Щорите, задвижвани с електро задвижване дефектират изключително рядко, защото не са подложени на неравномерен опън, като ръчните, а това ги прави по-изгодното решение в дългосрочен план от ръчните.