Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)
Римски щори
Римски щори

Романтика, лукс и естествена красота

Римските щори са изборът на ценителите на класическия стил и изтънченост. Те се идеално решение за всички помещения в дома и предпочитани за заведения и ресторанти.

Римски щори - мнения

Римските щори са интересна алтернатива на традиционните завеси. Те са решение за тези, които не обичат класическите щори, но и не харесват прозорци затрупани с пердета. Механизмът им на работа се основава на верижно управление, което при дърпане задейства повдигане на щората и надипляне на плата. Щората е лесна за използване, а платът може бързо да бъде отстранен и изпран. Римските щори съчетават декоративната роля на завесите с функционалността на традиционните щори. Те гарантират поверителност и ни позволяват да регулираме количеството дневна светлина в стаята. По отношение на лекотата на използване, лекотата на поддръжка, чистотата и естетиката, те с нищо не отстъпват на останалите модели щори. Не може да подминем с безразличие тази практична и красива декорация на прозорци. Струва да се убедим във всичките й предимства. Практичните, стилни и естетични римски щори са перфектната комбинация за ефективна декорация на прозорци.

Предимства на римските щори

Римските щори имат много предимства и все по-често ще присъстват във вътрешната украса на домове, ресторанти и хотели. Сред най-големите предимства за избора на римски щори за собствения ни дом са отличните им декоративни качества. Те наистина са много близки до визията на завесите и внасят артистична нотка в помещенията, като същевременно перфектно прилягат прозореца. Разнообразна функционалност по отношение на степента на затъмняване и позиционирането на щората. Тъканта, използвана за производството на римски щори, е деликатна и обикновено полупрозрачна. Едно то най-важните предимства на римските щори е леката поддържка – платът е прикрепен с велкро, когато решим да го изперем - просто го отлепваме.

Римски щори – приложение

Функционалното предназначение на прозоречните покрития е да защитят интериора от прекомерна слънчева светлина, прегряване или от любопитни погледи отвън. Безспорното предимство на римските щори е възможността за използването им не само за малки, но и големи прозорци. Това е важно, защото в много проекти присъстват големи прозорци, които озаряват и оптически разширяват пространството. Римските щори изглеждат красиво на всеки прозорец и са най-подходящи за спални, всекидневни и трапезарии.

Римските щори - монтаж

Римските щори са лесни за инсталация - щората може да се монтира между стъклодържателите на прозореца, върху рамка на прозореца, към стената или към тавана. Единственото, с което трябва да внимаваме при избора на продукт и начин на монтаж и размерът му да съответства на този на прозореца, защото дори в събрано положение римската щора остава нагънат плат над 25 см. Затова не е препоръчително да монтираме две по-малки щори за един прозорец, вместо една голяма, особено ако прозореца е малък. Това би улеснило отварянето му, но би затъмнило стаята. Ако прозорците са малки, по-добре да монтираме щората към стената над тях на достатъчно разстояние, за да не пречи на отварянето.

Римски щори – цена

Римските щори се числят към луксозните вътрешни засенчвания. В този ред на мисли ниската цена не е сред предимствата им, но пък причините да ги изберем са толкова много, че си струва да платим за тях.

Римски щори – почистване

Най-простият начин да поддържаме римските щори чисти и без прах е да ги почистваме с прахосмукачка със специализирана приставка за тапицерия. Отваряме щората изцяло и внимателно четкаме със слаба всмукателна мощност плата с движение надолу, докато не почистим цялата повърхност на щората. При наличие на петна първо трябва да опитаме да премахнем петното с влажна кърпа, като втриваме внимателно засегнатата област с кърпата, докато петното започне да излиза. При необходимост щората може и да се изпере, а дали това е редно, зависи от характеристиките на плата, затова е важно да се запознаем с тях.